Skip to main content

Het project

Aanleiding Passend Werk project

Wanneer een werknemer zich ziekmeldt en voor langere tijd niet (meer) in staat is om het eigen werk uit te voeren, is de leidinggevende vanaf het begin van het reintegratieproces verantwoordelijk voor het aanbieden van (tijdelijk) passend werk. Voor leidinggevenden is het echter vaak moeilijk om (tijdelijk) passend werk aan te bieden. Het vroegtijdig aanbieden van (tijdelijk) passend werk voorkomt dat zieke werknemers onnodig thuiszitten en een steeds grotere afstand tot werk krijgen, waardoor het re-integratieproces wordt bemoeilijkt.

Om leidinggevenden te ondersteunen bij hun zoektocht naar (tijdelijk) passend werk, is het Passend Werk project gestart vanuit de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de bouw en ouderenzorg sectoren, waar verzuim hoog is en het aanbieden van passend werk vaak lastig. Het Passend Werk project is gestart in het kader van het ZonMw programma "Kwaliteitsverbetering Wet Verbetering Poortwachter" en wordt gesubsidieerd door ZonMw.

Het doel van het Passend Werk project is om de rol van leidinggevenden te versterken bij het vinden van (tijdelijk) passend werk. Tijdens dit project is de Passend Werk methodiek ontwikkeld in samenwerking met brancheorganisatie Koninklijke Bouwend Nederland, brancheorganisatie ActiZ, het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) en FNV. Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van wetenschappelijk literatuuronderzoek en een interview- en focusgroepstudie met leidinggevenden, HR-professionals, arbeidsdeskundigen en andere betrokkenen vanuit organisaties in de bouw en ouderenzorg. Tijdens de tweede fase van het Passend Werk project wordt de Passend Werk methodiek geëvalueerd door middel van een evaluatieonderzoek in de praktijk bij deelnemende organisaties in de bouw en ouderenzorg. De laatste fase van het Passend Werk project bestaat uit het borgen van de Passend Werk methodiek in de praktijk.

Passend Werk methodiek

De Passend Werk methodiek wordt op organisatieniveau ingevoerd en heeft als doel leidinggevenden te ondersteunen in hun zoektocht naar (tijdelijk) passend werk voor zieke werknemers in de bouw en ouderenzorg. De Passend Werk methodiek bestaat uit drie onderdelen, namelijk het Passend Werk platform, de rol van Passend werk adviseur en een leernetwerk.

U kunt hiernaast de video bekijken over het Passend Werk platform of hieronder meer lezen over de methodiek.

Passend Werk platform

Het Passend Werk platform biedt allerlei relevante informatie aan leidinggevenden die kan helpen bij de zoektocht naar passend werk. Zo is er bijvoorbeeld een pagina over wet- en regelgeving. Op deze pagina is een tijdlijn te zien met daarin alle belangrijke momenten in het re-integratieproces. De informatie is specifiek afgestemd op de leidinggevende. Het gaat er hierbij niet alleen om wat de leidinggevende moet doen, maar ook hoe dat precies kan. Voor verdere ondersteuning bij de verschillende stappen in het re-integratieproces, zijn er verschillende tools, zoals een gesprekskaart, een re-integratiechecklist en een factsheet over het bieden van verschillende soorten steun.

Naast informatie over wet- en regelgeving vindt u via het platform informatie over tijdelijke werkaanpassingen. Bijvoorbeeld met het gebruik van succesvolle praktijkverhalen. Middels deze praktijkvoorbeelden kunt u mogelijk een probleem oplossen waar misschien in een andere organisatie al een oplossing voor gevonden is. Daarnaast vindt u informatie over werkaanpassingen wanneer een zieke werknemer (tijdelijk) niet in zijn of haar eigen functie kan terugkeren. Naast het onderzoeken van taakaanpassingen voor verschillende functies binnen uw organisatie, is het ook mogelijk om naar andere passende werkzaamheden binnen of buiten de eigen organisatie te zoeken. Hiervoor biedt het platform een overzicht van andere beroepen die (tijdelijk) passend kunnen zijn met daarin de belastende onderdelen aangegeven. De informatie over taakaanpassingen en tijdelijke ander passende werkzaamheden kunnen u helpen om een gesprek met een werknemer te voeden over mogelijkheden.

Passend Werk adviseur

Naast het platform is een Passend Werk adviseur beschikbaar die leidinggevenden kan ondersteunen bij vragen over het platform. Ook bij concrete vraagstukken over de begeleiding van zieke medewerkers, de zoektocht naar passend werk, en de toepassing ervan in de praktijk is de Passend Werk adviseur beschikbaar. De rol van Passend Werk adviseur zal in grotere organisaties opgenomen worden door een professional met ruime ervaring met verzuim binnen de organisatie, zoals een HR-professional, arbeidsdeskundige, casemanager of andere specialist in de organisatie. Voor kleinere organsiaties waar een dergelijke specialist ontbreekt, zal er via de branche organisatie een Passend Werk adviseur beschikbaar gesteld worden.

Leernetwerk

Leidinggevenden kunnen zich ook aansluiten bij het Passend Werk leernetwerk, waarin zij in contact kunnen komen met leidinggevenden en professionals uit andere organisaties binnen hun sector. Via dit leernetwerk, welke ondersteund wordt vanuit de brancheorganisaties, kunnen leidinggevenden en andere professionals werken aan een gezamenlijk doel: namelijk het verbeteren van de zoektocht naar passend werk. Via dit leernetwerk kunnen leidinggevenden hun ervaringen en succesverhalen inbrengen. Ook zal het leernetwerk bijdragen aan de verbinding tussen verschillende organisaties binnen de sector en het vergroten van het netwerk binnen de branche. Dit netwerk kan bijvoorbeeld bijdragen aan het creëren van werkervaringsplekken of detacheringsconstructies.